Sniženja
Tražite posao

Urbana poljoprivreda: Prijavite se i proizvodite svoju hranu

Naziv datoteke Tip datoteke

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci raspisao je poziv za prijavu korisnika za projekat “Urbana poljoprivreda”.

Projekat “Urbana poljoprivreda” je baziran na razvoju i provođenju koncepta urbane poljoprivrede kao modela za zapošljavanje. Urbana poljoprivreda je model koji se odnosi na uzgajanje, preradu i distribuciju hrane u, ili u neposrednoj blizini naseljenih mjesta. Osnovna karakteristika urbane poljoprivrede je lokalna proizvodnja hrane za lokalnu upotrebu i ona osigurava: zapošljavanje stanovništva, kultivaciju gradskih i prigradskih površina, više hrane i zdraviju ishranu, povećanje ekonomske moći grada i stanovnika, te jače veze među stanovnicima.

Ovaj projekat se realizuje u okviru poziva “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH”, finansira ga Evropska unija, a realizuje Međunarodna organizacija rada – ILO.

Rok za prijavu korisnika je 20. april 2017. godine, do 15.00 časova.

U Banjaluci neki se su samostalno organizovali i spremili prve bašte.

Tako i Udruženje “Prostor” aktivno realizuje projekat bašte na krovu u Kordunaškoj 22, gdje se nalazi istoimeni art-klub.

“Plan nam je da napravimo baštu sa uglavnom jestivim biljem, da to bude lijep kutak za stanare, koji bi mogli tu da uzgajaju i hranu za svoje potrebe. Ova zgrada je stabilna i projekat ne bi bilo teško realizovati”, kazala je Ena Mitrovski iz “Prostora”.

U evropskim gradovima lokalne vlasti, često, podržavaju ovakve inicijative. Primjera radi, u Londonu, samo 2008. otvoreno je oko 1500 lokacija za uzgajanje povrća, a u Parizu je 2013. pokrenuto petanestak projekata urbane poljoprivrede jer je interes stanovnika da se bave ovom aktivnošću ogroman, kao i potražnja za tom vrstom hrane.

U belgijskim gradovima vlasti svojim građanima poklanjaju kaveze sa po dvije koke nosilje, a Britancima je, takođe, dozvoljeno da u kavezima drže koke-nosilje i košnice sa pčelama u baštama gradskih porodičnih kuća. Isti prizori se mogu vidjeti i na krovima solitera, pa čak i na krovu britanskog parlementa, kao i mnogim njemačkim, švajcarskim i skandinavskim gradovima, u Barseloni, Lisabonu…

Kompeltan poziv možete pogledati na: http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uploads/clanci/2017/4/Poziv.pdf 

Izvor: Mreža za izgradnju mira

 

 

Ocjene
Nema komentara.
Ovdje možete ostaviti komentar

Molimo Vas da minimalno 10 znakova napišete.
Koliko je 7+3
Novo
236 x pregledan
0 x sačuvan
Detalji o oglasu
Detalji ponuđivača
Preporučite naš portal