Sniženja
Tražite posao

Posljednja sarajevska projekcija filma "Scream For Me Sarajevo" 13. decembra u BKC-u

03.12.2018 - Admin5

Projekcija filma "Scream For Me Sarajevo" bit će održana u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo 13. decembra, na godišnjicu održavanja koncerta legendarnog pjevača Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljenom Sarajevu.
Film, za koji postoji mišljenje da je jedan od najznačajnijih u poslijeratnoj historiji BiH, prati događaje oko dolaska frontmena kultne grupe Iron Maiden u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je održao koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC). Film je prikazan na više od 20 festivala širom svijeta, a samo u Velikoj Britaniji je prikazan u više od 150 kina. Prime Time, producentska kuća iz Sarajeva, potpisala je ugovor za svjetsku kinodistribuciju sa poznatom distributerskom kućom Eagle Rock Entertaiment na osnovu čega je ovaj dokumentarni film bio prikazan u više od 500 kino dvorana u Evropi i svijetu. Velika zainteresovanost distributera širom svijeta i reakcije publike prilikom projekcije ovog filma potvrđuju da je riječ o jednom od najvećih filmskih uspjeha poslijeratnog bosanskohercegovačkog filma.

Film je osvojio deset nagrada i brojna priznanja, između ostalih i nagradu "Film sedmice" u okviru EDN-a ("European Documentary Network"). Film predstavlja jedinstveni testament života u opkoljenom Sarajevu za vrijeme rata, a svoj je put započeo na Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio najveću ocjenu publike svih vremena.


Ovo je posljednja sarajevska projekcija, a ujedno i jedna od posljednjih svjetskih projekcija filma na velikom platnu, a bit će održana na godišnjicu koncerta, 13. decembra, u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 7 KM se mogu kupiti na blagajni BKC-a. Film se prikazuje u suorganizaciji Prime Time produkcije i JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo.


Odlukom Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Bruceu Dickinsonu je dodijeljeno priznanje "Počasni građanin Sarajeva". Pjevaču legendarnog benda Iron Maiden i jednom od najznačajnijh imena svjetske heavy metal scene će ova nagrada biti uručena na Dan grada Sarajeva, 6. aprila, 2019. godine kada će Dickinson doći u Sarajevo. Također, početkom iduće godine započet će televizijska distribucija filma "Scream for me Sarajevo" , a u toku su pregovori oko njegovog prikazivanja na Britanskoj televizijskoj kući BBC, 6. aprila iduće godine. 

Inače, sama Ideja o snimanju dokumentarnog filma "Scream For Me Sarajevo" potekla je od autora Jasenka Pašića koji je obavio cjelokupno istraživanje i kontaktirao osobe koje su dale izjave korištene u ovom filmu. Producent filma je direktor "Prime Timea" Adnan Ćuhara, a reežiju potpisuje Tarik Hodžić u saradnji sa koproducenticom Tatjanom Bonny iz Londona.

Film je rađen duže od dvije godine, a jedan od problema je bila i bolest Brucea Dickinsona kojem je nekoliko dana prije predviđenog dolaska u Sarajevo na snimanje filma dijagnosticiran rak. 

"Naravno, otkazao je dolazak i nismo bili sigurni hoće li se izvući. Posjetio sam ga u Londonu, bio je jedan period jako loše. Ali, borac kakav jeste, obećao je da će se izvući i jednog dana doći u Sarajevo. Tako je i bilo", rekao je producent filma Adnan Ćuhara.


 

 

 

IZVOR:

klix.ba

Ahmed Korić iz Sarajeva je diplomirani mašinski inžinjer koji je svoj studij na Mašinskom fakultetu proveo na katedri za motore i motorna vozila.

Kategorija: Scitech , Objavljeno 03.12.2018

Privremenu urinarnu inkontinenciju može izazvati, vjerovali ili ne, i prekomjerna konzumacija alkoholnih pića. Urolozi su sastavili spisak od pet mehanizama na koji način alkohol može ubrzati proces izlučivanja tečnosti iz tijela.

Kategorija: Lifestyle , Objavljeno 03.12.2018

Googleov operativni sistem Android 9 Pie stiže na HTC U11 Lite koji tako postaje prvi smartphone koji je dobija najnoviju veliku nadogradnju.

Kategorija: Scitech , Objavljeno 30.11.2018

Luksuzni resort "The Hanging Gardens of Bali" smješten je usred džungle na Baliju, najpopularnijem indonezijskom otoku. Ovo luksuzno naselje ima 44 vile, a posjetiocima nudi nesvakidašnji pogled na dolinu.

Kategorija: Lifestyle , Objavljeno 30.11.2018

Najveće bosanskohercegovačke zvijezde Instagrama su sportisti. Na prva tri mjesta našli su se Miralem Pjanić koji ima 3,1 milion pratitelja, Edin Džeko s 1,3 miliona i Ermin Junuzović poznatiji kao Erko Jun s milion pratitelja.

Kategorija: Magazin , Objavljeno 30.11.2018

Selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki još uvijek se nalazi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, ali svakim danom se osjeća sve bolje i bolje, potvrđeno je za Klix.ba.

Kategorija: Sport , Objavljeno 30.11.2018

U Beču će danas, 30. novembra i sutra 1. decembra inovativni bečki startup "Endlos Fesch" (Beskrajno šik) gostovati sa svojim pop-up eventom u trgovini polovne robe Magistratskog odjela 48 (MA 48), zaduženog za zbrinjavanje otpada.

Kategorija: Biznis , Objavljeno 30.11.2018

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je danas oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca.

Kategorija: Vijesti , Objavljeno 30.11.2018

Michael Ludwig, gradonačelnik Grada Beča i Peter Hanke, gradski vijećnik za ekonomiju i digitalizaciju predstavili su na Tehničkom univerzitetu u Beču planove za naredni period kako bi glavni grad Austije postao digitalni glavni grad Evrope.

Kategorija: Scitech , Objavljeno 29.11.2018

Klimatske promjene povećavaju rizik obolijevanja od bolesti srca i bubrega, toplinskog stresa i drugih smrtonosnih bolesti povezanih s toplinom za sve više ljude po svijetu ranjivih na toplinu, objavili su naučnici u srijedu.

Kategorija: Lifestyle , Objavljeno 29.11.2018

Američki reditelj Quentin Tarantino u srijedu se u Los Angelesu vjenčao s izraelskom pjevačicom i manekenkom Daniellom Pick (35), prenose mediji.

Kategorija: Magazin , Objavljeno 29.11.2018

Nogometna reprezentacija BiH nazadovala je za dvije pozicije na najnovijoj FIFA-inoj rang-listi i sada smo 34. reprezentacija svijeta.

Kategorija: Sport , Objavljeno 29.11.2018

Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo u skladu sa strategijom razvoja organizuje Sajam za zapošljavanje za poslodavce i nezaposlene osobe koji će se održati 30. novembra 2018. godine u Domu mladih

Kategorija: Biznis , Objavljeno 29.11.2018

Još uvijek nije riješeno odvijanje saobraćaja obilaznicom magistralnog puta M-17 kroz centar Zenice.

Kategorija: Vijesti , Objavljeno 29.11.2018
Prijava

Prijavi se

Za svakog korisnika odgovarajući paket!

Odmah se prijavite i pratite porast vaših primanja!

Preporučite naš sajt