Sniženja
Tražite posao

Posjetite manje poznate gradove u Italiji i upoznajte skrivena mjesta s bogatom historijom

12.02.2019 - Admin5

Prilikom putovanja u Italiju većina putnika odlučuje se za poznate gradove poput Rima, Venecije i Firence.
Međutim, Italija je puna gradova koji imaju bogatu historiju i tradiciju i koji kriju predivna mjesta bogata prirodom, a koji su izvan zone kretanja mase turista.

Jedna od najčuvanijih tajni Italije je Matera, grad smješten na jugu Italije i istoimena pokrajina u regiji Basilicata. Evropska komisija proglasila je Materu ovogodišnjom evropskom prijestolnicom kulture, a grad se našao na vrhu brojnih listi putovanja za 2019. godinu. Brojne znamenitosti i predivni krajolici samo su neki od razloga zbog kojih trebate posjetiti Materu.
Ischia (Foto: Shutterstock)
Ischia (Foto: Shutterstock)

Bar jednom u životu trebate posjetiti vulkanski otok Ischia koji se nalazi u Tirenskom moru, na sjevernom kraju Napuljskog zaljeva. Prekrasne plaže privlače brojne turiste, a Aragonski dvorac oduševit će sve ljubitelje historije. Osim toga, 
planina Epomeo nudi nesvakidašnji pogled s najvišeg vrha ovog otoka.
Piedmont (Foto: Shutterstock)
Piedmont (Foto: Shutterstock)

Tim stručnjaka i članova zajednice Lonely Planet izabrao je italijansku regiju Pijemont za najbolju oblast na svijetu koju bi trebalo posjetiti 2019. godine. Regija Pijemont nalazi se na sjeverozapadu Italije, graniči s Francuskom i Švicarskom i ima nekoliko skijališta i prekrasan pogled na Alpe. Ova regija je prepuna kulturnih, prirodnih, historijskih i drugih znamenitosti i predstavlja dragulj svjetske turističke ponude.
Puglia (Foto: Shutterstock)
Puglia (Foto: Shutterstock)

Puglia je regija u jugoistočnoj Italiji koja ima prekrasne srednjovjekovne gradove i utvrde, ali i nacionalne parkove prirode. Poznata je po drevnim tradicijama, čistom moru, ukusnoj kuhinji i odličnim vinima.
Emilia-Romagna (Foto: Shutterstock)
Emilia-Romagna (Foto: Shutterstock)

Jedna od regija koju obavezno morte posjetiti je Emilia-Romagna koju je tim stručnjaka zajednice Lonely Planet nazvao gastronomskim rajem na zemlji. Glavni grad ove pokrajine je Bologna, historijsko, kulturno i zabavno središte nacionalnog značaja
Palermo (Foto: Shutterstock)
Palermo (Foto: Shutterstock)

Neobičan italijanski grad koji vrijedi posjetiti je Palermo, glavni grad Sicilije koji predstavlja čudesan spoj ostavštine nekoliko kultura koje su se smijenjivale tokom njegove burne historije.

 

 

 

IZVOR:

klix.ba

George Clooney se oglasio u vezi s Meghan Markle i njenim statusom u medijima. Glumac je njenu situaciju poredio sa situacijom u kojoj je bila princeza Diana te je kazao kako mediji previše pritišću vojvotkinju od Sussexa.

Kategorija: Magazin , Objavljeno 12.02.2019

Selektor reprezentacije BiH Robert Prosinečki u razgovoru za hrvatske medije otkrio je da se osjeća puno bolje nakon operacije koju je krajem novembra prošle godine imao u Sarajevu te da s nestrpljenjem očekuje prve kvalifikacione utakmice.

Kategorija: Sport , Objavljeno 12.02.2019

Građani Bosne i Hercegovine smatraju kako zapošljavanje u državnim preduzećima ovisi o stranačkim vezama, a ne o profesionalnim kvalifikacijama, navodi Svjetska banka u prezentaciji posvećenoj stanju bh. ekonomije i javne uprave.

Kategorija: Biznis , Objavljeno 12.02.2019

Potraga za Edinom Gačićem od danas je usmjerena ka Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu

Kategorija: Vijesti , Objavljeno 12.02.2019

Naučnici koji žele locirati olupinu broda Endurance na kojem je bio britanski istraživač sir Ernest Shackleton stigli su na posljednju poznatu lokaciju broda.

Kategorija: Scitech , Objavljeno 11.02.2019

U vezi ali i u braku pokazivanje ljubavi partneru je iznimno važno. No ono što je također bitno jeste izraziti to riječima. Ako želite imati zdrav odnos sa partnerom počnite da koristite ove fraze.

Kategorija: Lifestyle , Objavljeno 11.02.2019

Holivudski glumac Richard Gere postao je otac po drugi put samo nekoliko mjeseci prije svog 70. rođendana. Vijest da je Gere dobio sina sa svojom suprugom 36-godišnjom Alejandrom Silvom objavio je španski časopis Hola.

Kategorija: Magazin , Objavljeno 11.02.2019

Cristiano Ronaldo se našao licem u lice s navijačem tokom jučerašnje Juventusove pobjede rezultatom 3:0 kod Sassuola. Navijač je uletio u teren i ispred njega izveo poznatu proslavu gola Portugalca.

Kategorija: Sport , Objavljeno 11.02.2019

Povećan broj investitora uzrokovao je nedostatak radnika u Sloveniji, pa u pojedinim sektorima nude novčane nagrade onima koji dovedu novu radnu snagu.

Kategorija: Biznis , Objavljeno 11.02.2019

Edin Gačić, višestruki ubica, već sedam dana je u bjekstvu i to nakon što je prošli ponedjeljak ubio Sauda Sultanića u mjestu Podorašac kod Konjica te prije dva dana policajca Mahira Begića u mjestu Suhodol kod Tarčina.

Kategorija: Vijesti , Objavljeno 11.02.2019

Kineska kompanija Vivo je najavila da će njen predstojeći smartphone Vivo 15 Pro imati pop-up selfie kameru od 32 megapiksela.

Kategorija: Scitech , Objavljeno 08.02.2019

Kompanija Royal Caribbean traži osobu kojoj će platiti 6.000 funti kako bi putovala svijetom i obavljala funkciju "globalnog lovca na iskustva".

Kategorija: Lifestyle , Objavljeno 08.02.2019

Ni zagarantovani osnovni dohodak od 560 eura nije podstakao nezaposlene Fince da traže posao.

Kategorija: Magazin , Objavljeno 08.02.2019

Dolores Aveiro, 64-godišnja majka jednog od najboljih nogometaša svijeta Cristiana Ronalda, otkrila je da se ponovo bori s rakom dojke.

Kategorija: Sport , Objavljeno 08.02.2019
Prijava

Prijavi se

Za svakog korisnika odgovarajući paket!

Odmah se prijavite i pratite porast vaših primanja!

Preporučite naš sajt