Sniženja
Tražite posao

Od 2020. godine u Sarajevu se grijanje neće plaćati "po kvadratu", uvode se mjerači kao za vodu

04.12.2018 - Admin5

Od 1. januara 2020. godine svi korisnici KJKP Toplane Sarajevo račune će plaćati po utrošku toplotne energije. Korisnici koji su na jednocijevnom sistemu moći će ugraditi individualno mjerilo.
Paralelno s ugradnjom zajedničkih mjerila do sada je ugrađeno ukupno 3.600 individualnih mjerila putem kojih se vrši obračun i fakturisanje naknade za grijanje na osnovu očitanja potrošnje u skladu s važećim tarifnim sistemom, rekli su iz Toplana za Klix.ba.

"Potpuna primjena tarifnog sistema podrazumijeva da se objektima s ugrađenim zajedničkim mjerilom toplotne energije, za korisnike koji nemaju ugrađena individualna mjerila, kao osnova za obračun troškova energenata uzima očitano stanje na zajedničkom mjerilu toplotne energije, podijeljeno sa zbirom korisnih površina stambenog ili poslovnog prostora u objektu", rekli su iz Toplana.

To u praksi znači da će se korisnicima koji ne budu imali individualne mjerače obračun vršiti na osnovu potrošnje na nivou ulaza. Nešto slično kao što se fakturišu računi za vodu, s tim što se voda dijeli po broju članova u domaćinstvu, a ovo bi se dijelilo po površini stambenog, odnosno poslovnog prostora. 

"Mjerilo utroška toplotne energije samo po sebi ne vrši uštedu, već daje mogućnost kontrole potrošnje toplotne energije koja prvenstveno zavisi od vanjske temperature za vrijeme sezone grijanja, kvaliteta toplotne izolacije objekta, kvaliteta zaptivnost prozora i vrata u stanovima i stubištima te navika samih korisnika", kazali su iz KJKP Toplane.

Cijena ugradnje individualnog mjerila bit će blizu 690 KM.

"Troškove ugradnje individualnog mjerila snose korisnici usluge, kao što plaćaju mjerila za struju i vodu, a procedura nabavke i ugradnje provodi se putem Toplana", objasnili su iz Toplana Sarajevo. 

Kako kažu iz Toplana, smanjenje utrošene energije, tj. smanjenje iznosa računa moguće je jedino racionalnim korištenjem toplotne energije poput zatvaranja svih otvora u objektima, stubištima i stanovima, zaptivanje prozora i vrata trakom i pjenom, zamjenom jednostrukih stakala dvostrukim i trostrukim, poboljšanjem toplotne izolacije, korištenjem termostatskih ventila umjesto ručnih, zatvaranjem ventila umjesto otvaranja prozora te brzim i kratkim prozračivanjem prostorija širom otvorenim prozorima.


 

 

 

IZVOR:

klix.ba

Holandski nogometaš Arjen Robben priznao je da na kraju sezone nakon deset godina odlazi iz Bayerna, a karijeru će vjerovatno nastaviti u MLS-u.

Kategorija: Sport , Objavljeno 03.12.2018

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle, što je njihov prvi rast nakon sedam sedmica pada, a zahvaljuje se nadi ulagača da će se OPEC i njegovi partneri ove sedmice dogovoriti o smanjenju proizvodnje kako bi podržali cijene.

Kategorija: Biznis , Objavljeno 03.12.2018

Protesti "žutih prsluka" zbog povećanja cijene goriva, na kojima su povrijeđene i uhapšene stotine osoba, obilježili su i protekli vikend u Francuskoj

Kategorija: Vijesti , Objavljeno 03.12.2018

Projekcija filma "Scream For Me Sarajevo" bit će održana u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo 13. decembra, na godišnjicu održavanja koncerta legendarnog pjevača Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljenom Sarajevu.

Kategorija: Magazin , Objavljeno 03.12.2018

Ahmed Korić iz Sarajeva je diplomirani mašinski inžinjer koji je svoj studij na Mašinskom fakultetu proveo na katedri za motore i motorna vozila.

Kategorija: Scitech , Objavljeno 03.12.2018

Privremenu urinarnu inkontinenciju može izazvati, vjerovali ili ne, i prekomjerna konzumacija alkoholnih pića. Urolozi su sastavili spisak od pet mehanizama na koji način alkohol može ubrzati proces izlučivanja tečnosti iz tijela.

Kategorija: Lifestyle , Objavljeno 03.12.2018

Googleov operativni sistem Android 9 Pie stiže na HTC U11 Lite koji tako postaje prvi smartphone koji je dobija najnoviju veliku nadogradnju.

Kategorija: Scitech , Objavljeno 30.11.2018

Luksuzni resort "The Hanging Gardens of Bali" smješten je usred džungle na Baliju, najpopularnijem indonezijskom otoku. Ovo luksuzno naselje ima 44 vile, a posjetiocima nudi nesvakidašnji pogled na dolinu.

Kategorija: Lifestyle , Objavljeno 30.11.2018

Najveće bosanskohercegovačke zvijezde Instagrama su sportisti. Na prva tri mjesta našli su se Miralem Pjanić koji ima 3,1 milion pratitelja, Edin Džeko s 1,3 miliona i Ermin Junuzović poznatiji kao Erko Jun s milion pratitelja.

Kategorija: Magazin , Objavljeno 30.11.2018

Selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki još uvijek se nalazi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, ali svakim danom se osjeća sve bolje i bolje, potvrđeno je za Klix.ba.

Kategorija: Sport , Objavljeno 30.11.2018

U Beču će danas, 30. novembra i sutra 1. decembra inovativni bečki startup "Endlos Fesch" (Beskrajno šik) gostovati sa svojim pop-up eventom u trgovini polovne robe Magistratskog odjela 48 (MA 48), zaduženog za zbrinjavanje otpada.

Kategorija: Biznis , Objavljeno 30.11.2018

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je danas oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca.

Kategorija: Vijesti , Objavljeno 30.11.2018

Michael Ludwig, gradonačelnik Grada Beča i Peter Hanke, gradski vijećnik za ekonomiju i digitalizaciju predstavili su na Tehničkom univerzitetu u Beču planove za naredni period kako bi glavni grad Austije postao digitalni glavni grad Evrope.

Kategorija: Scitech , Objavljeno 29.11.2018

Klimatske promjene povećavaju rizik obolijevanja od bolesti srca i bubrega, toplinskog stresa i drugih smrtonosnih bolesti povezanih s toplinom za sve više ljude po svijetu ranjivih na toplinu, objavili su naučnici u srijedu.

Kategorija: Lifestyle , Objavljeno 29.11.2018
Prijava

Prijavi se

Za svakog korisnika odgovarajući paket!

Odmah se prijavite i pratite porast vaših primanja!

Preporučite naš sajt