Sniženja
Tražite posao

Nezaposlenima u Finskoj nude dodatak od 560 eura da traže posao

08.02.2019 - Admin5

Ni zagarantovani osnovni dohodak od 560 eura nije podstakao nezaposlene Fince da traže posao.
Finska Vlada je, s ciljem poboljšanja radne atmosfere i smanjenja nezaposlenosti, metodom slučajnog izbora, odabrala 2.000 osoba i odlučila da im svakog mjeseca omogući primanje osnovnog dohotka tokom dvije godine. 

Namjera je bila da nezaposleni počnu da razmišljaju o zaposlenju kada imaju socijalnu sigurnost. 

Međutim, pokazalo se da ova mjera, prva takva u Evropi, nije uspjela da podstakne zapošljavanje.  "Uticaj na zapošljavanje u prvoj godini testiranja je mali", saopšteno je iz finskog Ministarstva zdravlja i društvenih pitanja.

Jedini pozitivan efekat bilo je priznanje nezaposlenih da su sretniji i zdraviji nakon redovnog osnovnog dohotka.

Finska Vlada je prošle godine preduzela nove mjere i uvela kazne za nezaposlene koji odbijaju ili ne žele da prihvate posao dok dobijaju doprinose. Inače, nezaposlenost je u Finskoj pala na 6,6 odsto, što je najmanje u posljednjih deset godina.

 

 

 

IZVOR:

klix.ba

Dolores Aveiro, 64-godišnja majka jednog od najboljih nogometaša svijeta Cristiana Ronalda, otkrila je da se ponovo bori s rakom dojke.

Kategorija: Sport , Objavljeno 08.02.2019

Solana d.d. Tuzla u koordinaciji sa AS Holding-om i Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Tuzli je 7. februara godine uspješno realizovala Treću stručnu konferenciju sa internacionalnim učešćem pod nazivom "So, jod i zdravlje“.

Kategorija: Biznis , Objavljeno 08.02.2019

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić održao je danas sastanak s prijevoznicima ovog kantona kako bi dogovorio prijevoz migranata iz USK, kojih ima blizu 4.000, u Sarajevo.

Kategorija: Vijesti , Objavljeno 08.02.2019

Facebook, kojeg je Mark Zuckerberg stvorio u februaru 2004. godine u studentskoj spavaonici u Harvardu, slavi 15. godišnjicu dominirajući društvenim medija i sa 2,3 milijarde korisnika

Kategorija: Scitech , Objavljeno 07.02.2019

Ukoliko želite da dojenje djeteta ide glatko i da zdravlje vaše bebe napreduje, možda biste trebali zamoliti medicinske sestre da odgode prvo kupanje vašeg novorođenčeta, pokazuju nova istraživanja.

Kategorija: Lifestyle , Objavljeno 07.02.2019

Uganda je predstavila svoju novu turističku strategiju koja će se usredotočiti na promoviranje "prirodno obdarenih žena" te zemlje, prenose mediji.

Kategorija: Magazin , Objavljeno 07.02.2019

Na najnovijoj listi najboljih svjetskih reprezentacija koja je objavljena danas reprezentacija Bosne i Hercegovine se nalazi na 35. mjestu sa 1.472 boda, što je za jednu poziciju lošije u odnosu na prošli mjesec.

Kategorija: Sport , Objavljeno 07.02.2019

Općina Stari Grad i Udruženje inžinjera na globalnom nivou za BiH pozivaju studente svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu da se uključe u projekt "Modern Renewables – Brighter Future"

Kategorija: Biznis , Objavljeno 07.02.2019

Cesta koja vodi od sarajevskog aerodroma prema gradu prethodnih dana je u potpunosti u znaku EYOF-a koji će početi za vikend.

Kategorija: Vijesti , Objavljeno 07.02.2019

Samsung će uskoro osvježiti svoju ponudu nosivih uređaja, kao i svoju porodicu smartphonea Galaxy S.

Kategorija: Scitech , Objavljeno 06.02.2019

Prva asocijacija mnogih na gubljenje kilograma je uglavnom uvijek teretana, ali činjenica je da i plivanje ima brojne benefite te da se može koristiti u svrhu mršanja.

Kategorija: Lifestyle , Objavljeno 06.02.2019

Holivudska zvijezda Angelina Jolie trenutno je u posjeti Bangladešu u ulozi specijalne izaslanice visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, prenosi Sky News.

Kategorija: Magazin , Objavljeno 06.02.2019

Sada već bivši nogometaš mostarskog Veleža, Mustafa Mujezinović, novi je fudbaler Željezničara s kojim je potpisao dvoipogodišnji ugovor.

Kategorija: Sport , Objavljeno 06.02.2019

Prilikom glasanja Komiteta Evropske komisije za kontrolu i uslove uvoza za uvrštavanje Bosne i Hercegovine u spisak zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU, 27 država članica je glasalo za, dok je jedna država članica bila suzdržana.

Kategorija: Biznis , Objavljeno 06.02.2019
Prijava

Prijavi se

Za svakog korisnika odgovarajući paket!

Odmah se prijavite i pratite porast vaših primanja!

Preporučite naš sajt